HumoreSKa - Ľ. Belák http://www.belak.eu.sk/

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Pozor na univerzálne vecičky!

.....Uvádzam Second hand Milana Markoviča.....
 

 Viem už, čo je to UMTS, zisťoval som si to. To zistenie ma však nenadchlo. Ide totiž o skratku, podľa ktorej je na ceste k nám mobilný telekomunikačný systém, ktorý je univerzálny! Univerzálny – to slovo, to pomenovanie, to špecifikum vo mne vždy vzbudilo prinajmenšom opatrnosť. Už som tu spomínal, že som si kedysi kdesi v zahraničí kúpil sekerku, ktorá sa dala hravo premontovať na lopatku, ba aj pílku. Samozrejme, nefungovalo poriadne ani jedno. Od kamaráta Karola som dostal do daru predmet, ktorého kúpe tento dobrý človek neodolal kdesi na trhovisku, kde ho predavač presviedčal, že tá vecička „seče da réže“, skrátka, robí všetko, na čo si len človek spomenie. Uplatnila sa však len ako priam manifestačná kuriozita. Univerzálna, pravdaže. Odvtedy viem, že keď je niečo „na všetko“, obvykle je to „na nič“.

Očarený som neostal, ani keď som sa dozvedel, že nová „sieť 3. generácie“ umožní vlastne nástup videotelefónu. No, veľká fajnovosť! Pre hluchonemých občanov – skvelé! Ale inak – načo? Nijaká novinka, videotelefón som ja uviedol do života už pred tridsiatimi rokmi, keď som v televíznom programe dal divákovi zatelefonovať do štúdia on ma pri tom telefonovaní aj videl. Vtedy to nebola až taká bežná a už vôbec nie príliš tolerovaná záležitosť! Lenže ja som bol na to náležite pripravený! To jest - oblečený, učesaný, umytý, triezvy! Nuž ale načo mi bude takýto telefón, ktorý ma usvedčí z toho, že práve vstávam, hoci inak by som mohol tvrdiť, že som už na ceste, lenže na diaľnici je zápcha? Alebo ako môžem seriózne debatovať s obchodným partnerom, keď ten vidí, že sedím práve... no že vlastne opäť je akoby mimochodom hlavná téma to isté...

- Kto je to tam vedľa teba? – pýta sa často manželka, počujúc ženské hlasy. Už sa nebude musieť pýtať. Blbý telefón všetko vysvieti, „vykecá“, vyobrazí, a to dokonca v tom najjemnejšom rozlíšení. Pozor, vážení! UMTS sa chystá zlikvidovať jedinú výhodu mobilu: našu blaženú anonymitu. Už zase nebudeme dvíhať telefón? A vysvetľovať to potom? Alebo zvolíme prístrojček so špeciálnou záclonkou na objektíve? Viete si predstaviť, aký bude drahý?!

 

Milan Markovič


Second hand Milana Markoviča | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014